Preskoči na glavno vsebino

materiali za otroška oblačila

Oblačila morajo biti udobna, prijetna na otip, enostavna za oblačenje in vzdrževanje...
... hkrati morajo biti všečna in zanimiva...
... malčku bodo najbolj všeč, če bodo živih barv in pisana ...


Materiali:


Material mora biti vsekakor prijeten na otip, enostaven za vzdrževanje in zračen.


Za pomlad, poletje in jesen je primernih več materialov:


100% bombaž 

"Bombaž slovi po svoji udobnosti in mehkobi. Je naravno vlakno z odličnimi lastnostmi in se že najmanj 5000 let predeluje v tkanine in obleke. Bombaž ohranja kožo hladno, absorbira tekoče snovi, ki izhlapevajo iz telesa in jih nato izpušča nazaj v okolje." (vir: http://www.lagea.com/materiali-bombaz)







60% bombaž, 40% akril

"Bombaž slovi po svoji udobnosti in mehkobi. Je naravno vlakno z odličnimi lastnostmi in se že najmanj 5000 let predeluje v tkanine in obleke. Bombaž ohranja kožo hladno, absorbira tekoče snovi, ki izhlapevajo iz telesa in jih nato izpušča nazaj v okolje." (vir: http://www.lagea.com/materiali-bombaz)

"Prva akrilna vlakna so bila izdelana leta 1950 pod imenom Orlon v podjetju DuPont. Danes se akrilna vlakna pridobivajo po postopku suhega ali mokrega predenja iz raztopine. Bolj pogost je mokri postopek, pri katerem se uporabljajo različna topila kot npr. dimetilformamid, dimetilacetamid, vodne raztopine nekaterih soli in dušikova kislina, medtem ko se pri suhem postopku uporablja le dimetilformamid. Lastnosti akrilnih vlaken:
  • so lahka, mehkega otipa ter po izgledu in otipu podobna volni, s katero se pogosto tudi mešajo;
  • navzemajo majhne količine vlage (1,5%);
  • akrilna vlakna so odličen električni izolator zato se zelo rada statično nabijajo, kar povzroča probleme pri njihovi predelavi in nošenju (zato se akrilna vlakna poobdelujejo z antistatičnimi sredstvi);
  • glavna pomanjkljivost akrilnih vlaken je slaba termična obstojnost (predvsem na vročo, mokro obdelavo); vlakna niso termoplastična; temperatura do 150°C bistveno ne vpliva na mehanske lastnosti akrila, medtem ko se barva vlaken začne spreminjati že nad 130°C (iz belega v krem in rumeno pri 150°C); pri 320°C razpadejo brez predhodnega taljenja;
  • akrilna vlakna ob prisotnosti ognja najprej porjavijo, nato pa zagorijo s sajastim plamenom; ko plamen odstranimo počasi ugasnejo;
  • so zelo odporna na kisline, organska topila in oksidacijska sredstva, nekoliko manj pa na alkalije;
  • obstojna so na sončno svetlobo tudi, če so izpostavljena dalj čas;
  • mikroorganizmi jih ne napadajo.
Nega: Izdelkom iz akrilnih vlaken je, zaradi slabe termične obstojnostim potrebno nameniti posebno pozornost pri negovanju. Pranje je dovoljeno pri temperaturi do 40°C, najvišja dovoljena temperatura likanja pa je 110°C (likanje pri nizki temperaturi). Izdelke iz akrila je dovoljeno kemično čistiti po blagem postopku s tetrakloretenom in v ogljikovodikih. V mešanicah z bombažem in lanom se lahko belijo." (vir: http://www.oznake-tekstila.si/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=31)





Bambus

Kadar se uporablja kot tkanina, bambus prikazuje dodatne prednosti: 
* Tkanina ima naravni sijaj in gladkost svile 
* Za razliko od svile lahko peremo v pralnem stroju pri 60 ° C in sušimo v sušilnem stroju
* Odporen je na bakterije, tako da tkanina obdrži več svež vonj 
* Zelo dobro absorbira vodo


Egipčanski bombaž

izdelki, narejeni iz kvalitetnega egipčanskega bombaža, so na otip prijetnejši, mehkejši in imajo večji volumen v primerjavi z izdelki iz klasičnih bombažnih prej.







Ekološki bombaž

Ekološki bombaž se v največji meri uporablja za oblačila. Na otip je mehkejši in prijeten za nošenje, saj vlakna niso poškodovana, ker se pri pridelavi ne uporabljajo škodljive kemikalije.
Otroška oblačila, še posebej tista, ki se dotikajo kože, bi naj bila izdelana iz ekološkega bombaža, saj obstaja manjša verjetnost, da bodo izzvala alergijo. (vir: http://www.ringaraja.net/clanek/ekoloski-bombaz-in-njegova-uporaba_2330.html?page=1)






Za zimski čas je primernejša mešanica volne in akrila, ter merino volna.


Lastnosti: Volna se pridobiva s striženjem ovac. Volneno vlakno odlikuje vrsta zanimivih lastnosti:

  • kodravost, ki daje volni elastičnost, voluminoznost, prožnost, mehkost ter dobre toplotno – izolacijske lastnosti;
  • samougasljivost, zaradi česar se uporablja v posteljnih vložkih in preprogah;
  • visoka stopnja upogljivosti, zaradi česar so izdelki trpežni;
  • zaradi mikroskopsko majhnih por na površini vlakna omogoča navzemanje človeškega znoja;
  • navzema vlago (tudi do tretjine svoje mase) in jo hitro tudi odda;
  • je odličen priboljšek moljem.

Najfinejša volna je merino volna, katere lastnosti so mehak otip, visoka trdnost in elastičnost; zlahka se polsti in prede.

Uporaba: Uporabnost volne je zelo velika. Finejša volnena vlakna se predelujejo v česano prejo, iz katere se izdelujejo zelo kvalitetne fine tkanine kot npr. žoržét, lister, gabardén itd. za krila, kostime, obleke in plašče. Bolj groba volnena vlakna se predelujejo v mikano prejo, iz katere se izdelujejo bolj grobe tkanine kot npr. tvid, velúr, flanéla, sukno, lóden, krómbi itd. za toplejša oblačila. Iz volne se izdelujejo pletenine (puloverji, kape, rokavice, nogavic itd.), odeje, dekorativni izdelki itd. Približno 2/3 pridelane volne se uporabi za izdelavo oblačil, medtem ko se slaba tretjina porabi za izdelavo preprog. Volno najdemo tudi v mešanicah z drugimi vrstami vlaken, predvsem poliestrom, akrilom, viskozo, poliamidom idr.

Nega: Ob pravilni negi ohranijo volneni izdelki svoje lastnosti zelo dolgo časa. Volnene izdelke lahko ročno peremo ali peremo v stroju z vključenim programom za volno, brez namakanja, z blagim pralnim sredstvom brez encimov in belila. Volnene izdelke je dovoljeno kemično čistiti. Izdelke sušimo na zraku, na ravni podlagi (sušenje v bobnu ni priporočljivo). Likamo vlažna oblačila ali likamo preko vlažne krpe.









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

topla kvačkana odejica

Mehka, topla in prijetna kvačkana odejica za dojenčka. Zanimiv reliefen vzorček, ki zaradi bele barve ne pride zelo do izraza odejico lepo popestri, tako da je čisto enostavna in hkrati čisto nekaj posebnega.

Naučimo se kvačkati - nadaljevanje

KVAČKANJE – NADALJEVANJE Sedaj, ko znamo nakvačkati verižico iz verižnih petelj, se bomo lotili prve petlje za kvačkanje: POLGOSTA PETLJA Nakvačkamo verižico, ki smo se jo naučili, nato pa vbodemo kvačko v predzadnjo petljo verižice… …ovijemo nit in jo potegnemo skozi… … nato pa vbodemo takoj v naslednjo petljo na verižici. Če beremo sheme za kvačkanje, shema s polgosto petljo zgleda tako. V vsaki vrsti ponavljamo vbode, ki smo jih sedaj osvojili. Kvačkamo najprej na sprednji strani, obrnemo in kvačkamo na hrbtni strani, zopet obrnemo in kvačkamo na sprednji strani… Polgoste petlje uporabljamo predvsem za zaključke, obkvačkanje ali obrobe. Zelo primerne so tudi za sestavljanje dveh delov . Lahko pa z njimi kvačkamo tudi ploskve, ki so zelo goste. KROG IZ NITI Če želimo kvačkati okrogle izdelke, se moramo naučiti narediti krog. Poskusimo najprej krog iz niti. Nit najp

Naučimo se kvačkati - osnove kvačkanja

IZDELUJMO S SIMSO-BABY Pripomočki, ki jih potrebujemo za delo: -           bombažna preja, kvačkanec ali volna -           kvačka Ker bomo izdelovali nekaj primernega za otroke, priporočam 100% bombažno prejo za debelino kvačke 3-3,5. Za pričetek dela potrebujemo udoben stol in dobro razsvetljavo, da bo udobno naši hrbtenici, rokam in da ne bomo preveč utrujali oči. DRŽA KVAČKE Kvačko lahko držimo kot svinčnik ali kot pletilko (kakor je vam enostavneje). PRVE ZANKE Nit nanizamo med mezinec in prstanec leve roke in jo vlečemo na zunanji strani sredinca in kazalca Nato jo okrog kazalca dvakrat ovijemo (kolikokrat boste ovili boste kasneje prilagodili – glede na to kako trdo bo kvačkanje in kakšno nit boste izbrali) Nit navijemo okrog palca in jo napeljemo nazaj ven iz pesti med sredincem in prstancem Kvačko vbodemo od spodaj v zanko, ki je na palcu. Jo ovijemo